MAKER

Je bent een maker van bladmuziek en song- teksten.

Wanneer je een muziekstuk hebt gecomponeerd of een liedtekst hebt geschreven, rust hier jouw auteursrecht op. Jij (of de uitgever die jouw werk vertegenwoordigt) bepaalt  hoe, en door wie, je werk gebruikt mag worden. 

FEMU kan de secundaire exploitatie van het grafische reproductierecht namens jou als maker (of uitgever) uitvoeren. Dit houdt in dat FEMU een licentie kan afgeven wanneer iemand de grafische weergave van jouw werk wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van songteksten op een website, tijdens een evenement, of op televisie. Of wanneer bladmuziek wordt gekopieerd bij een orkest. Ook gitaartabs en andere vormen van muzieknotatie vallen onder het grafische reproductierecht.

Door FEMU te mandateren word je als maker ontzorgd: je hoeft niet zelf met veel verschillende partijen afspraken te maken. Daarnaast ontvang je een eerlijke vergoeding wanneer je werk door anderen wordt gebruikt.

Goed om te weten: de primaire exploitatie (zoals verkoop en verhuur) valt niet onder het mandaat van FEMU.

Bekijk het overzicht van nog ongeclaimde werken

Johan de Meij
De FEMU doet voortreffelijk werk om er voor te zorgen dat de componisten een faire compensatie krijgen voor gemiste inkomsten, als hun werk wordt gefotokopieerd.
Johan de Meij
| Componist/arrangeur
ivo-kouwenhoven
Via de FEMU-licenties wordt er eerlijk betaald voor gekopieerde muziek. Alleen op die manier kunnen we allemaal blijven genieten van prachtige blaasmuziek.
Ivo Kouwenhoven
componist |

Mandaatovereenkomst

Deze conceptovereenkomst is ter inzage. Wil je je aansluiten bij FEMU? Dan ontvangen we graag je NAW-gegevens. We sturen je dan een exemplaar ter ondertekening.

FAQ

Door de mandaatovereenkomst in te vullen en te ondertekenen geef je FEMU toestemming om de secundaire exploitatie van de grafische reproductierechten uit te voeren. 

Voor de bescherming vanuit het auteursrecht hoef je de werken niet te registreren. Het auteursrecht bestaat automatisch en eigenlijk direct zodra het werk ‘ontstaat’. Er is geen registratie of aanmelding bij een organisatie voor nodig om auteursrecht te verkrijgen. Wel is vereist dat het werk voldoet aan de criteria die de wet stelt. Het moet een werk zijn in auteursrechtelijke zin, zoals een origineel werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Het werk moet nieuw zijn en een ‘persoonlijk stempel’ van de maker bevatten.

Hoewel het auteursrecht dus automatisch ontstaat, kun je de werken wel laten registreren om juridisch aan te kunnen tonen dat je de rechtmatig eigenaar bent. Dit kan via een advocaat, notaris of het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Op www.boip.int en www.intellectueeleigendom.nl/i-depot vind je hier meer informatie over.

Aanmelden bij FEMU is kosteloos.

Op de uit te keren vergoedingen houdt FEMU administratiekosten in, waarmee de bedrijfs- en personele kosten worden gedekt. Voor incassojaar 2023 bedragen de administratiekosten 25% voor primaire incasso en 15% voor secundaire incasso (vergoedingen die FEMU ontvangt via Leenrecht, Reprorecht, UvO, SEMU, LyricFind & Musixmatch).

Administratiekosten worden jaarlijks door het bestuur geëvalueerd en indien nodig, bijgesteld. FEMU heeft geen winstoogmerk. 

FEMU werkt in veel gevallen met referentierepertoire welke we van onze licentienemers verzamelen. Door dit referentierepertoire hebben we inzicht in welke werken in een bepaalde periode zijn gebruikt. Wanneer er geen referentierepertoire beschikbaar is, of als dit uit kostenefficiëntie niet haalbaar is, wordt er generiek uitgekeerd op marktaandeel. FEMU werkt volgens het door het CvTA goedgekeurd repartitiereglement.

Wanneer je bij FEMU bent aangesloten en de werken die je vertegenwoordigt voorkomen in het referentierepertoire (en deze niet onder het drempelbedrag vallen) kun je een uitkering verwachten.

Bekijk het overzicht van nog ongeclaimde werken

Heb je vragen of opmerkingen?
Neem gerust contact met ons op.

CONTACTFORMULIER

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruiken van deze site ga je hiermee akkoord. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken in ons  privacybeleid.