Femu Nieuws

Transparantiebundel over exploitatiecontracten

De stichting Federatie Auteursrechtbelangen bestaat in 2024 veertig jaar. Als jubileumcadeau biedt zij auteursrechthebbenden en uitvoerende kunstenaars de Transparantiebundel over exploitatiecontracten als gratis e-boek aan, in samenwerking met uitgeverij Boom.

Het auteurscontractenrecht beoogt de contractuele positie van de auteur en de uitvoerende kunstenaar te versterken. Zo is er een recht op een billijke vergoeding, een bestsellerbepaling, een regeling in geval van onvoldoende exploitatie en een transparantieverplichting voor de exploitant. Maar wat is de praktijk op de verschillende exploitatieterreinen en wat is dan een redelijke vergoeding? Wat kunnen we van de praktijk in andere sectoren leren?

Hoogleraar Intellectuele Eigendomsrecht en advocaat Dirk Visser heeft een team van experts voor verschillende typen werken uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Wat moet je weten over de praktijk bij de exploitatie van het werk?
• Hoeveel krijgen makers normaal gesproken betaald voor dit werk?
• Wanneer kun je stellen dat het werk niet genoeg wordt geëxploiteerd?
• Welke informatie zou over de exploitatie beschikbaar moeten zijn?

De bundel begint met een inleiding van Dirk Visser over het auteurscontractenrecht en relevante factoren voor de bepaling van de billijke vergoeding.

De specifieke contracten die vervolgens worden besproken zijn:

  • In de categorie ‘geschriften’: voor het literaire boek (door Annemarie van Toorn en Martijn David), educatieve werken (door Dirk Visser), wetenschappelijke werken (door Wirt Soetenhorst) en voor journalistieke werken (door Otto Volgenant);
  • In de categorie muziek, na een inleiding over de spelers en hun rechten, over artiestenovereenkomsten en muziekuitgavecontracten (door Margriet Koedooder);
  • In de categorie filmwerken, na een inleiding over de financiering, de spelers en hun rechten (door Roland Wigman) voor scenario en regie (door Marcel de Zwaan), voor acteurs (door Elles Masselink) voor een boekverfilming (door Renske Hendriksen) en tot slot een bijdrage over de exploitatie van televisieformats (door Bertil van Kaam).

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruiken van deze site ga je hiermee akkoord. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken in ons  privacybeleid.